Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази убеденост, че Швеция

...
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази убеденост, че Швеция
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО е убеден, че Швеция ще се присъедини към Алианса

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че Швеция ще се причисли към Алианса, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Напълно съм уверен, че Швеция ще стане член на НАТО, пълновръстен член “, съобщи той на кръгла маса в Осло, където през днешния ден се състои неофициална среща на външните министри на страните от НАТО.

Агенция Франс Прес отбелязва, че Столтенберг е споделил това на втория ден след преизбирането на турския президент Реджеп Ердоган, който до момента блокираше тази кандидатура. Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които още не са утвърдили присъединението на Швеция. Финландия стана 31-ия член на Алианса на 4 април.

Ердоган, който беше избран отново за нов петгодишен мандат в неделя, блокира шведската кандидатура, като упреква Стокхолм, че дава заслон на турски опозиционери, свързани със неразрешени кюрдски екстремистки организации.

Ще беседвам с Анкара и с президента Ердоган, с цел да помогнем на този развой да върви допустимо най-бързо, увери Столтенберг. Той акцентира, че Швеция към този момент е стигнала доста надалеч в подготовката за присъединението си към НАТО.

„ От предходната есен считам, че присъединението на Швеция трябваше към този момент да бъде утвърдено и към момента съм на това мнение. Когато 31 страни би трябвало да реализират консенсус обаче, това без подозрение лишава малко повече време, в сравнение с бих желал, по тази причина работим по въпроса “, добави той.

Очаква се въпросът за присъединението на Швеция да бъде издигнат още веднъж на срещата на високо ниво във Вилнюс на 11 и 12 юли.

 

Етикети: алиансНАТОШвеция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР